Élvonalbeli kockázatkezelés
Kérdése van? office@erstealkusz.huHÍREK
Utolsó módosítás: 2015.10.22
Ne maradjon le!
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a legfrissebb hírekről, változásokról mindenki másnál előbb!
A biztosítási felügyeletek is vizsgálják a kiberkockázatokat
2015. October 22. 12:42
Az európai biztosítási felügyeletek is kiemelt figyelmet szentelnek a kiberkockázatoknak, illetve azok esetleges hatásának a biztosítási piac fizetőképességére – állítja az európai kockázatkezelőket tömörítő szövetség.

A kiberkockázat, mint konkrét, számszerűsítendő és súlyozandó kockázati tényező nem része az új tőkemegfelelési és beszámolási rendszernek, a Szolvencia II-nek, ami jövő januárban lép életbe Európában. A Federation of European Risk Management Associations (Ferma) szerint ugyanakkor egyértelműen egyre nagyobb figyelmet kap szabályozók között is, hogy a kiberkockázatok potenciálisan nagy, rendszerszintű veszteségeket is okozhatnak a biztosítóknak. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA)

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) külön vizsgálatot is indított a kiberkockázatok biztosítók fizetőképességére gyakorolt lehetséges hatásainak felmérésére, melynek során azt is megvizsgálják, hogy a biztosítóknál lévő ügyféladatok potenciálisan mennyire kitettek egy esetleges számítógépes támadás kockázatának.

Az EIOPA vizsgálati bizottságában a Ferma is képviselteti magát, illetve a biztosítások szakmai vásárlóit, hogy megvizsgálják, a piac valóban megérti-e a kiberkockázatokat. A Ferma szerint a biztosítási felügyeletek jellemzően az egyéni fogyasztók érdekeire koncentrálnak, és nem a vállalatokéra, mondván, ők megfelelő védelemmel, illetve szakmai apparátussal rendelkeznek.

A Ferma mellett egyéb érdekképviseleti szervezetek, így például az European Captive Insurance and Reinsurance Owners Association is sokat küzdött az elmúlt években azért, hogy véleményüket kifejtsék az EU intézményei felé. A Ferma szerint, mióta Karel Van Hulle vette át az EIOPA-n belül a biztosítási és viszontbiztosítási érdekképviseleti csoport elnöki szerepét, valamivel kiegyensúlyozottabb a helyzet.

Forrás: www.biztositasiszemle.hu

 További híreink:
Döntött az MNB az Astrás ügyfelek sorsáról
A biztosítóknak október 1-jei határidővel akkor is be kell fogadniuk a – korábbi szerződésüket szeptember 30-ig közös megegyezéssel megszüntetett, és ezt jelző – volt Astra-biztosítottak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatát, ha az Astra Biztosító még nem jelentette be a központi kártörténeti nyilvántartási rendszerben a régi szerződés lezárultát - közölte az MNB.
Bírság az NN Biztosítónak
Előző év december elején 18 millió forint bírságot, 2016 január 14-én pedig 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MNB az NN Biztosítóra annak életbiztosítási szerződéskötési gyakorlata miatt. A jegybank munkatársai által kötött próbaügyletek során a biztosító egyes esetekben az ügyleti döntéshez szükséges dokumentumokat nem adott át, lényegi információkat nem közölt, sőt egy alkalommal a fogyasztói szándéktól eltérő szerződés megkötését szorgalmazta.
 
Óriási tévedésben élnek a fiatalok, öregkori mélyszegénység lehet a vége
Nem túl optimisták a fiatalok, ami a várható élettartamukat és a nyugdíjas életüket illeti. A 30 év alattiak szerint ugyanis a várható életkoruk (68,8 év) egybeesik a nyugdíj kezdetével, vagyis arra készülnek, hogy egyetlen napot sem töltenek nyugdíjban – derül ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából. Az Aegon felmérése azt mutatta, a lakosság nagy része még mindig az állami nyugdíjra épít, de nő azok száma, akik azt tervezik, hosszú távra tesznek félre a jövőben.

Ügyfélszolgálat & elérhetőségek
1082 Bp., Baross u. 1.
A nyitva tartásunk: H: 08:00 - 20:00
K, Sze, Cs, P: 08:00 - 16:00
+36 1 484 1700
Munkatársaink nyitvatartási időben várják hívását.
Kapcsolat

Minden jog fenntartva! ERSTE Biztosítási Alkusz Kft 2015